Her yaş grubunda bel ağrısı görülebildiği gibi daha çok ileriki yaşlarda rastlanan, önemli ölçüde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Omurganın en fazla yük taşıyan bölgesi beldir. Günlük hayatı bu bölgedeki en küçük sorun bile tamamen kısıtlayabilir. Kas, bel ağrısı ve doku zedelenmesi gibi mekanik bir ağrı ise tehlike oluşturmaz. Ancak devamlı tekrarlayıp, kronik bir durum aldıysa incelenmesi gerekir. Diskler ve omurgalardan kaynaklanabileceği gibi önemli bir hastalığın kanser türü bel ağrısı şeklinde de yansıması olabilir. Ya da kalçada böbrek taşı, eklem hastalığı, karaciğerdeki bir sorun bel ağrılarına yol açabilir.
…-90 oranında bel ve boyun ağrıları basit ve mekanik ağrılardır. Stres kökenli olanları da bu oranın içinde bir hayli fazladır. Mekanik- yani kas spazmı şeklinde bel ağrıları o bölgeyi sıcak tutarak ve hafif ağrı kesici bir ilaçla kendiliğinden geçer. Bu ağrı akut geliştiğinden dolayı tekrarlama ihtimali azdır. Omurgaya bel kaslarının tutunan bölümünde kasılma yaratan etkenler, ileride bel fıtığı ve kireçlenmeye neden olabilir. ağrının bu nedenle kronikleşmemesi için cereyan, rüzgar, klima gibi dış etkenlere, yanlış duruş, ağır kaldırma ve oturuş pozisyonu, aşırı yorgunluk gibi konulara dikkat etmek gerekir.
Bel ağrısının nedenleri;
– Kas kökenli bel tutulması-mekanik ağrılar
– Fıtığa bağlı ağrılar-disk kayması- radyoklopati
– Travmaya bağlı olarak düşme vurma gibi ağrılar
– Kireçlenme ağrıları
– Doğuştan gelen kemik anomalleri- iskelet sistemi bozuklukları
– Başka organ nedenli yansıma ağrıları, safra kesesi, böbrek taşı gibi
– Bel bölgesinin günlük yaşamda eğilip doğrulma, dönme ve yük kaldırıp taşıma gibi birçok travmaya neden olması, bu ağrılar kronik bir durum olursa, tıp merkezlerinin ‘omurga tedavi merkezi’ ünitelerine gidilmelidir. Bel ağrısı tedavisi için burada fizik tedavi uzmanı, beyin-sinir cerrahi ve ortopedist olarak bir tedavi geliştirirler.
Mekanik, ameliyat gerektirmeyen ağrılarda, bel bölgesini sıcak tutmak, masaj ve rahat edilebilen bir pozisyonda dinlenmek yeterli olacaktır. uzman masajı, fizyoterapistin önerdiği hareketler ve özellikle de yüzme kronik ağrılarda fayda sağlar.
Cevap Bırak