Berlin Duvarı’nın Yıkılışı

berlin duvarı, berlin duvarı neden yıkıldı, berlin duvarı ne zaman yıkıldı

İkinci Dünya Savaşı Almanların unutmak istediği bir savaş olarak tarihe adını yazdırdı. Almanya 2.Dünya Savaşı’na Hitler’in yönetiminde girdi ve savaşın uzun bir bölümü üstün götürmüş olsa da daha sonrasında yapılan yanlış politikalar gibi sebeplerden ötürü savaşı kaybetti. Böylece Almanya 20.yüzyılda meydana gelen iki Dünya Savaşı’ndan da yenik ayrılmış oldu. Almanya İngiltere, Fransa, Amerika ve Sovyet işgali altında kaldı. Bunun neticesinde Almanya da Doğu ve Batı Almanya olmak üzere ikiye ayrıldı.berlin duvarı, berlin duvarı neden yıkıldı, berlin duvarı ne zaman yıkıldı

Zamanla Almanya işgali sonlandı. Fakat Doğu Almanya ve Batı Almanya ayrımı 1945-1990 yılları arasında devam etti. Doğu Almanya Sovyetler’in yönetiminde olan bir ülkeydi daha sonrasında Sovyetler Doğu Almanya’dan çekilse dahi bu ülke bu anlayışla yönetildi. Doğu Almanya hiçbir zaman Batı Almanya kadar gelişmiş olamadı. Bu hem sporda hem ekonomide de böyledir. Örneğin Almanya’nın 4 Dünya Kupası şampiyonluğu vardır ve bu 4 şampiyonluğun 3’ü de Batı Almanlar’ın şampiyonluğudur.

Tabii ki durum böyle olunca Doğu’dan Batı’ya kaçışlar da sürekli hale geldi. Bunun önüne geçilmesi için birçok yöntem uygulansa da bu başarılı olamadı ve en sonunda Berlin Duvarı’nın yapılmasına karar verildi. Bu duvar kaçışların engellenmesi için Doğu tarafından yapıldı. 46 kilometrelik bu duvarı 13 Ağustos 1961 tarihinde yaptılar. Batı tarafı her zaman bu duvarı utanç duvarı olarak adlandırdı. Berlin Duvarı’nın doğu tarafı mayın ve daha birçok önlemlerle korundu. Batı tarafı da tamamen grafitlilerle süslüydü. Bu duvardan batıya geçmek neredeyse imkansız gibiydi. Bu sebeple de en az 60 en fazla 250 kişinin duvarı geçmeye çalışırken öldüğü ve öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Fakat sonrasında Doğu Almanya’da bulunan vatandaşların diledikleri takdirde Sovyetler’in dahilindeki Doğu Bloğu ülkelerine geçmelerinin serbest olduğu açıklandı. Bu sebeple zaten Doğu Almanya’da yaşamaktan pek de mümkün olmayan halk Polonya, Macaristan gibi ülkelere göç etmeye başladı. Tarihler 9 Kasım 1989’u gösterdiği vakit Doğu Alman hükümeti duvarın yıkılacağını açıkladı. Böylece duvarın iki tarafında bulunan halk kararın açıklanmasından hemen sonra duvara doğru koştu ve ekiplerin de çalışmasıyla duvarın yıkılması başlandı. 13 Haziran 1990’da da duvardan eser kalmadı. Böylece Almanya’yı ikiye bölen bu duvar da yok olmuş oldu. Zaten kısa bir süre sonra da Doğu Almanya ve Batı Almanya ülkeleri de ortadan kalkarak günümüz Almanya’sı meydana geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir