
Böbrek nedir?
Böbrek, iki küçük kahverengi fasulye şeklindeki organa verilen addır. Kişinin vücudunun her iki yanında bel hizasında, omuriliğin her iki yanında göğüs kafesinin altında, arkaya daha yakın birer tane vardır. Boyutları birbirine benzer. Böbrekler, idrarın yani idrarın taşındığı ve depolandığı mesane ve üreter gibi organlara bağlıdır.
Böbrekler vücutta çok önemli ve hayati işlevler yerine getirir. İnsan kanından su, asit ve atıkları arındırır ve filtreler. Daha sonra bu atığı vücuttan atılan idrara dönüştürürler. Bununla birlikte, böbrekler bir şekilde hastalanırsa, hasar görürse veya yara dokusuyla kaplanırsa, kan tuzları ile kalsiyum ve su gibi mineraller arasında sağlıklı bir denge sağlayamazlar.
Böbrekler ayrıca bir kişinin kan basıncını kontrol etmeye, kemik gücünü korumaya ve kana oksijen taşımaktan sorumlu kırmızı kan hücreleri oluşturmaya yardımcı olan hormonlar üretir. Çok önemli ve yaşamsal fonksiyonları olan bu böbreklerden kaynaklanan ağrı gibi herhangi bir hastalık veya hasar belirtisine özel dikkat gösterilmelidir.
Böbreğin yeri
Böbrekler, omurganın her iki yanında, kaburgaların altında bulunur. Şekilleri kabaca bir fasulyeninki ile karşılaştırılabilir, sağlıklı bir yetişkinde normal boyutları yaklaşık 12 x 6 x 3 cm’dir Bazı insanlar, genellikle normalden biraz daha büyük olan tek bir böbrekle doğarlar. Bir kişi, yalnızca bir sağlıklı böbrekle normal bir yaşam sürdürebilir.
Böbrek fonksiyonu
Böbrekler vücuttaki en önemli iki organdır. Atık ürünlerdeki kanın filtrelenmesi ve temizlenmesinden ve ayrıca idrar şeklindeki fazla sıvının uzaklaştırılmasından sorumludurlar. Böbrekler ayrıca kan basıncını düzenlemeye, yeni kırmızı kan hücreleri üretmeye ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Böbrek hastalığının belirtileri nelerdir?
Yorgunluk, bulantı, kusma
İdrar görünümünde değişiklikler (kanlı, çay rengi, köpüklü)
İdrar yapma alışkanlıklarında değişiklik (miktarın artması veya azalması, idrara çıkma dürtüsü, idrar yaparken yanma hissi, gece idrar yapma)
Ayak bileklerinin, ellerin ve yüzün şişmesi
Yüksek tansiyon
Nefes darlığı, nefes almada güçlük
Rahatsız tadı, kötü nefes
Cevap Bırak