Can sıkıcı olsa da, çoğu durumda burun akıntısı iyi huyludur ve vücudun kendini savunma sistemlerinden biridir. Pek çok burun akıntısı vakası çeşitli yöntemlerle evde tedavi edilebiliyor olsa da bu yöntemler birkaç gün içinde düzelmiyorsa veya burun akıntısına ek olarak kanlı mukus gibi başka belirti ve semptomlar görülüyorsa mutlaka görülmesi gerekir. bir doktora, özellikle bir uzman kulak, burun ve boğaz ile görüşün Önerilir.
Doktorlar, kalıcı burun sonrası sıvı üretimi ile ilgili sorunları olan kişiler için kortizon steroidleri içeren burun spreyleri reçete edebilir, ancak diğer kortizon ilaçlarında olduğu gibi, bu burun spreylerinin uzun süreli kullanımı ile bazı istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Çeşitli sinüs nemlendiricileri veya sinüs durulamaları da kişinin biriken mukusu gidererek rahatlamasına yardımcı olabilir.
Normal uyku sırasında başını hafifçe yüksekte tutarak veya dinlenmek için uzanarak, mukusun düzgün hareketi için uygun drenajı sağlayabilir ve geniz akıntısının birikmesini önleyerek geceleri öksürük nöbetinden korunabilir.
Eğik septumun neden olduğu durumlarda geniz akıntısının tek kalıcı tedavisi burun bölgesinde düzeltici cerrahi olabilir. Septoplasti adı verilen bir operasyon sonucunda nazal septum sıkıştırılır ve düzleştirilir. En etkili ve doğru sonuç için nazal septumun bazı kısımlarının çıkarılması gerekebilir.
Asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı veya yutma güçlüğünün postnazal sızıntı hissine neden olduğu düşünüldüğü durumlarda, doktorunuz duruma bağlı olarak diğer olası sağlık sorunlarını belirlemek veya başka ilaçlar reçete etmek için çeşitli testler kullanabilir.
Burun akıntısı için yaşam tarzı değişiklikleri ve evde bakım
Burun akıntısı tedavisinde kişinin sulu tutulması diğer burun sonrası tedaviler kadar önemlidir. Susuz kalmış bir vücutta oluşan mukus, daha yapışkan bir dokuya sahiptir.
Çay veya tavuk çorbası gibi ılık veya sıcak sıvılar içmek, mukusu inceltebilir, akışkanlığını artırabilir ve genel olarak aşırı mukus üretiminden kaynaklanan su kaybını önleyebilir.
Gün boyunca sağlıklı miktarda su içmek de mukusu gevşetir ve burun açıklıklarını nemlendirerek rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Sıcak buhar banyosu, mukusun akışkanlığını artırarak kişinin solunum sistemini ısıtmaya ve nemlendirmeye yardımcı olabilir.
Burun akıntısının belirti ve semptomlarını hafifletmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ilaçlar satın alınarak burun tıkanıklığını gidermeye ve burun akıntısını azaltmaya yardımcı olması sağlanabilir. Tuzlu burun spreyleri, insanların burun açıklıklarını nemlendirir ve geniz akıntısının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Ancak evde tedaviye rağmen geniz akıntısı semptomları 10 günden fazla sürerse hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu dönemden önce burun akıntısının yanı sıra ateş, ağır kokulu mukus veya hırıltı gibi belirti ve bulgular varsa hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu semptomlar, bir doktorun antibiyotik reçete etmesini gerektiren bakteriyel bir enfeksiyonun semptomları olabilir.
Cevap Bırak