Çocuklarda Ağrılar İle İlaçsız Başetme

çocuk ağrıları, çocukluk çağı ağrıları, çocukluk çağı hastalıklarını geçirme yolları

Büyüyen çocuklar kendilerini günlük yaşamda karşılaştıkları acılardan korumak için etkili yollar geliştirebilirler. Tekrarlayan ve kronik ağrının yaşam boyu sürecek fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini iddia eden Anadolu Sağlık Merkezi’nin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları Dr. Ebru Gezer ve Dr. Ayşe Sokullu, “Bu nedenle, ağrı değerlendirmesinde ilk adım, altta yatan sorunu tam olarak belirlemek ve düzeltmektir.” Dedi.çocuk ağrıları, çocukluk çağı ağrıları, çocukluk çağı hastalıklarını geçirme yolları

Geceleri büyüme ağrıları görülür

Geceleri özellikle 3-10 yaşları arasında büyüyen ağrıların görüldüğünü belirten Dr. Ebru Gezer ve Dr. Ayşe Sokullu, “Çocukların günlük aktivitelerinde herhangi bir rahatsızlık yok, akşam ve gece başlayan, genellikle diz ve ayak bileği arasında başlayan ve masajın yardımcı olduğu ağrıdır. Ertesi gün aktiviteler her zamanki gibi devam ediyor. Bu, hızlı büyüme ve aşırı aktif aktivite dönemlerinde ortaya çıkar. En sık görülen ağrılar çocuğun yaşı ve gelişimi ile orantılıdır; bunlar tekrarlayan karın ağrıları, baş ağrıları ve uzuvlardaki ağrılardır ”dedi.

Büyüme ağrıları romatizmal ağrılarla karıştırılmamalıdır.

Büyüme ağrılarını romatizmal ağrılardan ayırmanın en önemli özelliğinin çocuğun aktivitelerinin devamlılığı olduğunu vurgulayan Dr. Ebru Gezer ve Dr. Ayşe Sokullu, “Ağrısı artan bir çocuk, ağrıya rağmen gün boyunca hareket kısıtlı değildir. Eklemler serbesttir, masaj gevşer. Öte yandan romatizmal ağrılarda eklemler veya uzuvlar çok ağrılıdır ve hareket kısıtlıdır. Dokunmak bile çok acı verici olabilir. Sabah sertliği romatizmal ağrıların karakteristiğidir. Çocuk hareket ettikçe açılabilir ”dedi. Dr.Ebru Gezer ve Dr. Ayşe Sokullu, çocuğun yaş grubuna ve ağrının nedenine göre ilaçsız ağrı kesici stratejileri şu şekilde sıraladı:

Emzik besleme ve ninni söyleme gibi sevişme, kundaklama ve sallama gibi duyusal teknikler, 0-12 aylık gaz, kolik ve diğer karın ağrıları için faydalıdır.

1 yaşın üzerindeki çocuklar, bedensel ağrı veya ağrılı prosedürler sırasında ebeveynlerinin yanında olmayı, dikkati farklı bir yöne yönlendiren oyuncaklar ve nesnelerle dikkatlerini dağıtmayı faydalı bulabilir.

Kendinizi en sevdiğiniz masal karakterleriyle özdeşleştirmeniz, ödülleri ve güven nesnelerini okul önünde kullanmakta fayda var.

Okul çağında işlem sırasında ön bilgilendirme, olumlu konuşma ve destek, nefes egzersizleri ve cesaretlendirme yöntemleri kullanılabilir.

Ergenlerde, prosedür veya tıbbi durum hakkında ve mümkünse yöntem seçimine katılma fırsatı hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi uygundur.

Çocukla işbirliği, sedasyon ve masaj, özellikle gaz, hazımsızlık, anksiyeteye bağlı ağrı ve büyüyen ağrılarda ilaçlardan daha etkili olabilir.

Çocuklar her yaşta ağrıya farklı tepki verirler.

Bebeklerde ve çocuklarda algılanan ağrı ve ağrıya tepki yaşa göre farklılık gösterir.

0 ila 3 aylık bebekler ağrıyı lokalize edemez ve bir refleks yanıtı verebilir.

3-6 aylık bebekler ağrıya üzüntü ve öfkeyle tepki verir.

6-18 ay sonra ağrı lokalize olur ve korku ortaya çıkar.

18-24 aylıkken bebekler ağrının ne olduğunu bilir ve bununla başa çıkmanın yollarını bulabilir.

Ağrıyı 24 ila 36. ayda tespit ederler ve bundan kaçınmak için adımlar atarlar.

Ağrıyı 36-60 ay sonra tanımlayıp değerlendirebilirler.

5-7 yaşlarında ağrının şiddetini etkisiz hale getirebilirler.

7-10 yaş arası bir çocuk bunun neden ve nasıl acıdığını anlayabilir.

11 yaşın üzerinde kalifikasyon bilgileri sağlarlar.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*