Dişlerinde asimetrik bozukluklar olanların internet ortamında en çok arama yaptığı soruların başında gelir ‘Diş teli nasıl takılır’ sorusu. Halbuki bir ortodonti uzmanıyla görüşseler ve gerekli bilgiyi ondan alsalar korkacak bir şeyleri kalmayacak. İnternet ortamında yazılan birçok şeyden nem kapabiliyor insanlar. Bu makalede diş teli nasıl takılır sorusunu soranları aydınlatmaya çalışacağız.
Diş teli tedavisine öncelikle ağız içindeki çürüklerin dolgu yapılması ve diş eti problemlerinin çözülmesiyle başlanır. Daha sonra ağız içinde biriken tükürüğün dışarıya atılması için bir aparat ağıza yerleştirilir. Dişlerin pürüzlendirme işlemi yapılır ve dişlerin üzerine tercih edilen braket çeşitleri özel yapıştırıcıyla yapıştırılır. Braketler içinden geçen tel ile birbirlerine bağlanır. Bu şekilde diş teli işlemi tamamlanmış olur. Bu anlattığımız geleneksel diş teli tedavisinin yöntemidir.
Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan indirekt bonding yöntemi, ‘diş teli nasıl takılır’ sorusunu sorarak endişelenenlerin daha rahat edeceği bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde hastanın ağzına ve dişlerine uygun bir kalıp hazırlanır. Seçilen braketler kalıp sertleştikten sonra kalıba takılmaya başlanır. Lastik ile kalıp içinden desteklenir. Bu şekilde çıkarılıp takılır bir diş teli tedavisi uygulanmış olur. Tabi ki çok defalar ağızdan çıkarılmamalıdır. Özellikle dişler fırçalanırken ve sigara içerken çıkarılması önerilir.
Diş teli nasıl takılır sorusunu cevaplandırdıysak diş telinin takılmasından daha önemli olan diş teli takıldıktan sonra nelere dikkat edilir sorusunu cevaplandırmaya geldi sıra. Diş teli tedavisi sürecinde dişler çürümeye fazlasıyla meyilli olurlar. Yapılan araştırmalarda da diş teli tedavisi esnasında diş çürümelerinin arttığı ortaya konulmuş bir gerçektir. Çünkü besinler ve yiyecekler diş teline sıkışır ve dişlerin çürümesine neden olur. Diş teli tedavisi boyunca diş temizliğine çok özen gösterilmelidir. Küçük ve yumuşak diş fırçalarıyla sık sık braketlerin arası temizlenmelidir. Diş teli tedavisi sırasında diş temizliği göz ardı edilecek bir durum değildir. Görselliği düzeltirken dişleri kaybetmenin hiç mantığı yok. Bu nedenle tekrar tekrar vurgulamakta fayda var. Şekerli ve yapış yapış olan yiyeceklerden uzak durulmalı ve sık sık diş temizliği yapılmalıdır.
Cevap Bırak