Çocukların eğitimi söz konusu olduğunda, hem geleneksel hem de modern yöntemler kullanılabilir. Bazı ebeveynler geleneksel yöntemleri, bazıları modern yöntemleri, bazıları ise klasik ve geleneksel yöntemleri tercih eder.
Özellikle günlük yaşamda sosyal medyanın sık kullanımı ile, ebeveynler çocukları hakkında birçok bilgiyi sosyal medyada takip etmeyi de seçebilirler.
Bu durumda, farklı bilgilere erişirler ve haklı olarak kafaları karışabilir.
Karışıklık yaratan bilgilerden biri “Düşünme Koltuğu” yöntemidir. Bu yöntemi sık sık duyduk. Bu yöntemin kullanımı nedir.
Çocuk ebeveynleri tarafından onaylanmayan bir davranışta bulunduğunda, ebeveynleri tarafından az bir süreyle sandalyede oturması istenir. Çocuk bu yaptırımı yanıtlayıp reddettiğinde, ailesi tarafından yaşına göre belirlenen zamanda sandalyede oturması için zorlanır. Oturma döneminde çocuğa, “Buraya oturun ve davranışınızı düşünün ve oturmanız bittikten sonra özür dileyin” şeklinde bir ifade verilir.
Öyleyse, ebeveynleri tarafından düşünme sandalyesinde oturan çocuk nasıl hissediyor:
- Bir çocuk ağlamak ve bağırmak gibi öfkeli bir davranıştan sonra böyle bir yaptırımla karşılaştığında, öfkesi azalmaz, daha da artabilir.
- Öfkesi hem anne babasına hem de kendisine yöneliktir ve bu nedenle hem kendisine hem de onlara zarar vermeye çalışabilir.
- Çocuğun ebeveynlerinden özür dilemesi, zorla ve isteksiz bir özür olduğu için çocuk için bağlayıcı değildir. Bu nedenle, çocuk düşünme sandalyesinden kalktıktan ve ebeveynlerinden özür diledikten sonra kısa bir süre benzer olumsuz davranışları tekrarlar.
- Çocuklarda davranış değişikliği yaratmaya istekli değil, isteyerek. Çocuğa doğru ve yanlış davranışlar hakkında bilgi verilir ve sağlıklı bir model haline gelirse daha kolay ve kalıcı olarak öğrenir.
- Düşünme sandalyesi yöntemi ile çocuklar kısa vadede olumlu davranışlar kazanmış gibi görünse de, ilk fırsatta bu davranış tekrar olumsuzlaşmaya başlayacaktır.
- Çocukta düşünme koltuğu yöntemini kullanırken, çevrede başka çocuklara (arkadaşlara, kardeşlere) veya yetişkinlere sahip olmak ve çocuğu bu şekilde görmek de çocuğun kendini algılamasına zarar verebilir.
Düşünme koltuğu tekniği yerine hangi yöntem kullanılmalıdır:
- Çocuğun, özellikle okul öncesi dönüşte, olumsuz davranışlar hakkında sağlıklı bir sonuç çıkarması mümkün değildir. Çünkü bu, özellikle okul öncesi çocuklarda hala gelişim aşamasında olduğunu ileri düzeyde neden-sonuç ilişkisi kurma ve akıl yürütme yeteneğini gerektirmektedir.
- Bu nedenle, “Yaptığınız davranış hakkında oturun ve düşünün” yerine, “Gel, birlikte düşünelim, başka bir arkadaşın size vurursa ne hissedersiniz” gibi bir talimat çocuğun davranışını ve etkilerini anlamak açısından daha açıklayıcı olacaktır. .
- Ebeveynler ve bebeklik çağındaki çocuklar arasında sağlıklı ve açık uçlu bir iletişim kurmak da çok önemlidir.
- Evin kuralları olmalı ve çocuk bu kurallar hakkında ebeveynler tarafından bilgilendirilmelidir. Ancak çocuk, bu yaşam ortamında, kurallara uyması gereken tek kişinin çocuk olmadığını, aynı zamanda ebeveynlerin de evde uyması gereken kurallara ve sorumluluklara sahip olduğunu bilmelidir.
Aslında bu, özellikle 4 yaşından itibaren çocuklarla başlayan adalet duygusunun altında yatan inatçılık ve muhalefet davranışının sebebidir.
- Ebeveynler arasındaki tutarlılık çocukların davranışları üzerinde de çok etkilidir.
Cevap Bırak