Duyu Bütünleme Bozukluğu Rahatsızlığı Nedir?

duyu bütünleme rahatsızlığı, duyu bütünleme rahatsızlığı nedir, duyu bütünleme sorunları

Duyu bütünleme bozukluğu rahatsızlığı son senelerde oldukça geniş kapsamlı bir araştırma konusu olmuş rahatsızlıklar arasında yer almakta ve çocukluktan başlayarak bir bireyin bütün hayatını rahatsız edici bir hale getirebilir. Zira şimdiye kadar bu rahatsızlığın belirtileri genellikle otizm yahut hiperaktivite ile karıştırılıyordu ve bu konu üzerine çok fazla araştırma mevcut değildi. Fakat bu araştırmaların sonuçlarında otizm sahibi sanılan pek çok çocuğun genel olarak duyu bütünle bozukluğuna sahip olduğunu ortaya konulmaktadır. Elbette buna yönelik terapiler de böylece mümkün hale gelmiştir. Dilerseniz ilk olarak duyu bütününe bozukluğunun ne olduğuna kısaca bir bakınalım.duyu bütünleme rahatsızlığı, duyu bütünleme rahatsızlığı nedir, duyu bütünleme sorunları

Bu bozukluk çocukların kendilerine gelen ve ya duyu organları vasıtasıyla beyne ulaşan sinyalleri doğru algılayamamaları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bildiğiniz gibi insanlarda koku alma, dokunma, tatma, görme ile duyma olmak üzere beş tane duyu bulunmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğuna sahip olan çocuklar illa ki beş duyuyu birden yanlış almak zorunda olmamaktadırlar. Bir, iki ya da daha fazla duyunun yanlış algılanması veya doğru şiddette algılanmaması bu rahatsızlığa sahip olduğunu göstermektedir. Hangi duyuyu almakta sorun yaşadığına göre çocuğunuzun davranışlarında çeşitli değişiklikler de meydana gelir ve bilhassa sosyal becerilerde büyük bir körelme ortaya çıkmaktadır.

Bu rahatsızlığın belirtilerini kısaca listeleyelim;

Çok temkinli ya da çok riskli davranışlar

Diğer çocukların canını bilmeden yakmak

Çocuğun pasif ve sessiz bir yapıda olması

Kalabalıklar içerisinde rahatsız hissetmek

Çeşitli yüzeylere dokunmaktan rahatsızlık duymak

Belli seslere karşı aşırı hassasiyet

Vücut teması ve sarılma gibi şeylerden rahatsız olmak

Sakatlık ve dengesizlik

Elbette bu belirtiler tek başına bir tespit sebebi değillerdir. Çünkü aynı belirtilerin ortaya çıktığı çok çeşitli rahatsızlıklar da mevcuttur. Dolayısıyla çocuğunuza kendiniz bir tespit koymadan önce onu doktorunuzla görüşmeli ve daha sonra tespiti onun yapmasını sağlamanız gerekir. Duyu bütünleme bozukluğunun bir terapisi de mevcut ve terapistler çocukta hangi duyu bozukluğu mevcut ise ona yönelik çalışmalarda onun durumunu iyileştirmeye çalıştırılmaktadır. Çocuklar için sıkıcı olmaması amacıyla bu terapi yöntemlerinin eğlenceli birer oyun haline getirilmesi de en fazla rastlanılan uygulamalar arasında yer almaktadır.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*