Günümüzdeki kanser vakalarında 5 yıllık yaşam süresi değerlendirilmektedir. Akciğer kanserinin tehlikelerine gelince, akciğer kanseri bilinen en tehlikeli kanserlerden birisidir. Bunun sebebi ise, akciğer kanserli bir hastanın, kanserden itibaren 5 yıl hayatta kalma ihtimali ortalama %15tir. Yani kansere yakalandıktan sonra 5 yıl yaşayan kişilerin oranı 100 kişide 15 kişidir.
Genel olarak bakıldığında, aynı oran prostat kanseri hastalığında %90’ın üzerindedir. Meme kanserli bir hastada %70 – %80 oranları arasındadır. Kalın bağırsak kanseri olan hastalarda ise gene %70 – %80 oranındadır. Bu bilgilere dayanarak akciğer kanseri bilinen en kötü kanserlerden birisidir. Yani bilinen en tehlikeli yada kötü kanser akciğer kanseri diyemeyiz ama bilinen en kötü kanserlerden birisidir diyebiliriz.
Kanserin altında yatan nedeni daha tam olarak bilinmemektedir. O yüzden neden bazı kanserler daha fazla ölümcül, neden bazı kanserler daha fazla tehlikeli gibi sorulara yanıt tam olarak bulamıyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki akciğer kanseri daha fazla saldırgan, hızlı büyüyen ve tehlikeli bir kanserdir. Ancak bunun nedeni nedir diye bir soru sorarsanız bunu tam olarak bilmiyoruz, tek Türk hekimler değil dünyanın hiçbir yerinde bu soru tam olarak cevaplanamamaktadır.
Sonuç itibari ile hangi kanser en tehlikeli, hangi kanser neden tehlikeli, neden tehlikesiz gibi soruların cevabını bulmak için bilimsel veriler tamemen yeterli değildir. Yani bunlar biliniyor ama tam olarak emin olunamıyor.
Sigara İçmeyen İnsanlarda Akciğer Kanseri Ne Sıklıkta Görülür?
Ne yazık ki sigara içmeyen insanlarda da akciğer kanseri görülmektedir. Sigara içen insanlar, sigara içmeyen insanlara oran ile 40 kat daha fazla akciğer kanseri riski taşımaktadırlar. Bu oran puro ve pipo kullananlarda 8 kat daha azdır çünkü sigaranın kağıdı bile bir zehirdir.
Akciğer kanseri sigara kullanmayan insanlarda nadir olsa da görülür. Özellikle akciğer kanserinin bez hücrelerinden türeyen türü hayatında hiç sigara içmemiş kişilerde de görülmektedirler. Ancak bu çok çok daha az ve çok çok daha nadir görülmektedir.
Yani sigara hiç içmemiş birisi akciğer kanserine yakalanamaz diye bir kaide yoktur. Hayatında hiç sigara içmemiş kişi bile akciğer kanserine yakalanabilir. Ancak bu sigara içmeyen kişilerde 40 kat daha azdır. Biz bunları çok nadir görüyoruz.
Akciğer kanseri riskini azaltmak için sigara içilen ortamlardan uzak durmak gereklidir. Yani pasif içicilikte sigara kadar zararlıdır. İlla ki sigara içmek zararlı değildir pasif içicilikte zararlıdır.
Günümüzde dumansız hava sahası gibi çok yararlı uygulamalar vardır. Kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmıştır. Böylece sigara içmeyen ancak sigara dumanına maruz kalan ve bizim pasif içici olarak nitelendirdiğimiz kişiler ise içmediği bir şeyin günahını çekmekten kurtulmuştur.