
Kronik bir ağrı sendromu olarak bilinen Fibromiyalji, yaygın olarak kas iskelet sisteminin ağrıması ile birlikte kronik yorgunluk ve uyku bozukluğunun da beraberinde görülmesi olarak tanımlanır. Fibromiyalji hastaları genellikle sürekli yorgun olmaktan şikayet eder. Bir kişi düzenli bir uyku sistemine sahip olmasına rağmen sabahları kalktığında kendini çok yorgun hissediyorsa ve sürekli olarak eklem ağrılarından şikayetçiyse Fibromiyalji olma olasılığı oldukça yüksektir. Bunun tespit edilebilmesi için mutlaka doktor yardımı alınmalı ve tıbbi yöntemlere başvurulmalıdır. Günlük yaşamın stresinden düzensiz yaşam alışkanlıklarına kadar birçok nedeni olabilecek olan bu hastalığın keskin belirtileri şüphelenilmesi için yeterli olabilir.
Fibromiyaljinin Etkileri
Bireyler çok sık bir şekilde uyku bozukluğu yaşıyorsa ve kaslarında aşırı bir hassasiyet ile ağrı hissi oluşuyorsa Fibromiyalji olma olasılığı yüksektir. Vücudun belli noktalarındaki aşırı hassasiyet ile birlikte hastaların yaşam kalitesi olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu sorunlar ile birlikte aynı zamanda romatizmaya bağlı ağrı ve problemler de meydana gelmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 1.3 milyon kişinin bu hastalıktan çektiği bilinmektedir. Fibromiyalji hastalığı zamanında tedavi edilmediği sürece yaşam kalitesinde çok daha büyük bir ölçüde düşüş ve güç kaybına sebep olacaktır. Bu nedenle her birey belirtiler konusunda kendisini tetkik etmeli ve Fibromiyaljiden şüphelendiği taktirde doktora gitmelidir. Çocukluk döneminde geçirilen bazı psikolojik tramvalar bile bu hastalığın meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle hastalığın sebepleri konusunda geniş bir skaladan söz etmek mümkündür.
Fibromiyalji Hastalığının Tedavisi
Fibromiyalji hastalığının tedavisinde hastalar için hem ilaçlar hem de farklı uygulamalar yerine getirilecektir. Tedavisi mümkün olan bir hastalık olmakla birlikte hastaların bu süreçte çok kararlı olması ve düzenli bir şekilde tedaviye uyum sağlaması beklenir. Hasta ve doktor iş birliğinin sağlanması karşısında tedavisi olumsuz cevap veren bir kişiye rastlanmayacaktır. Bu nedenle ilaçlar düzenli bir şekilde uygulanmalı ve verilen diğer tedavi yöntemlerinde de uyum sağlanmalıdır. Gerekli görülen hastalar için fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile destekleyici uygulamalar da yerine getirilir. Doktor önerisi ile birlikte haftada en az üç gün spor yapılmalı ve farklı egzersizlere de mutlaka yer verilmelidir.
Cevap Bırak