Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

hamileyken beslenme, hamileyken neler yenilmeli, hamilelerde beslenme nasıldır

Sağlıklı bir bebeğin gelişimi için annenin hamilelik döneminde beslenmesine özen göstermesi gerekir. Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren büyüyüp gelişmesi için gerekli vitaminleri anneden karşılar. Bu sebeple hamilelik döneminde beslenme şekli büyük önem taşır. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi annenin yeterince beslenip beslenmediğine bağlıdır. Tüm besin gruplarından düzenli bir şekilde almalıdır. Annenin günlük olarak aldığı besinler plasenta aracılığı ile fetusa ulaşır ve bebek büyüme gelişimini bu şekilde tamamlar. Fetüs, alması gereken gıdaların yeterli gelmediği durumlarda annenin depolarında karşılar. Bu durumda annede kansızlık ve vitaminsizlik görülebilir. Bu yüzden hamilelik döneminde annenin beslenme programına çok dikkat etmesi gerekir. Hamilelik döneminin 20. haftasında annenin enerji gereksinimi daha fazla olur. Bebek bu dönemde daha çok gelişme göstermeye başladığı için annenin her besinden yeterli miktarda tüketmesi önemlidir.hamileyken beslenme, hamileyken neler yenilmeli, hamilelerde beslenme nasıldır

Hamilelikte Neler Tüketilmeli?

  • Hamilelik döneminde özellikle anne adayının tüketmesi gereken besinler; protein, kalsiyum, folik asit, A, B12 ve C vitaminidir.
  • Ayrıca hamilelik dönemindeki anne günlük olarak bazı besinleri tüketmek zorundadır. Bunlar; süt, yoğurt, kefir, et balık, tavuk, tahıl grubu besinler, peynir, yumurta, mevsiminde sebze ve meyve gibi besin içerikleri yüksek gıdaları tüketmelidir.
  • Ayrıca hamilelik döneminde değişen hormonlardan ötürü kabızlık yaşanabilir. Bur durumda kuru kayısı tüketmek kabızlığın önüne geçebilir.
  • Karbonhidrattan zengin yiyecekler hamilelik döneminde enerji almak için önemlidir. Makarna ekmek ve patates karbonhidrat yönünden zengin oldukları için tüketilebilir.
  • Muz, potasyumdan zengin meyveler arasındadır. Vücutta sıvı tutulmasını önlediği için hamilelikte çok faydalıdır.
  • Çilek ise C vitamininden zengin bir meyvedir. Ayrıca hamilelikte gerekli olan folik asit ihtiyacı, potasyum ve beta karoten ihtiyacı bu besinden karşılanabilir.
  • Brokoli kalsiyum, folik asit, magnezyum yönünden zengindir.

Hamile olmadan önceki dönemde sadece kendi vücudunuz için gerekli miktarda alınması yeterli olurken hamilelik döneminde vitaminler ve mineraller bol bol alınmalıdır. Annenin ve bebeğin sağlığı için düzenli ve dengeli beslenme programına mutlaka dikkat edilmelidir.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*