Kaplıcalara ve Faydaları Hakkında Merak Edilenler

kaplıcaların faydaları, kaplıcaların merak edilen yanları

Kaplıcalar, Anadolu’da eskiden beri hep şifa kaynağı olarak kullanılmışlardır. Bunun sebebi ise kaplıca sularının içinde, doğada ve insan vücudunda bulunan bütün elementlerin bulunmasıdır. Kaplıca sularında bu elementlerin bulunmasının sebebi, meteorik suların topraktan aşağı inmesi, inerken bir yandan ısınması, bir yandan da karşısına çıkan bütün katmanlardaki elementleri kendi içinde çözmesidir. Daha sonra da bulduğu delik veya çatlaklardan yeryüzüne çıkan sular ılıca veya kaplıca diye anılırlar. Kimi kaplıcalar yüzme ve duş şeklinde kullanılırken, kimileri içme şeklinde, kimileri ise çamur şeklinde kullanılırlar.kaplıcaların faydaları, kaplıcaların merak edilen yanları

Kaplıcaların Faydaları Nelerdir?

Kaplıcaların faydalarına göz atacak olursak görürüz ki, kaplıcaların kullanılmadığı neredeyse hiçbir sistem hastalığı yoktur. Başta romatizmal hastalıklar olmak üzere, dermatolojik hastalıklara, kadın hastalıklarına, sindirim sistemi hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, kalp hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelmektedir. Hastalıklara iyi gelmesinin yanı sıra koruyucu etkileri de vardır. Kaplıcadan faydalanan bir kişi en az 1 yıl boyunca hastalıklara daha az yakalanma riski taşır.

Kaplıcalar Nelere İyi Gelmez?

Her ne kadar birçok hastalığa iyi geliyorlarsa da, kaplıcalar enfeksiyon hastalıklarına ve tümörle ilgili hastalıklara iyi gelmemektedir. Ayrıca hamileler de 38 derecenin üzerindeki sıcaklıklardaki sularda yüzmemelidirler. Son 6 ay içerisinde inme geçirmiş kişiler de 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yüzmemelidirler.

Kaplıcalardan Fayda Sağlayabilmek İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kaplıcalardan fayda sağlayabilmenin ilk şartı, kişinin kendi rahatsızlığının ne olduğunu çok iyi bilmesi ve kaplıcaların da bu rahatsızlığa iyi gelip gelmediğini bilmesi gerekir. Aksi halde ya kaplıcadan boş yere faydalanmaya çalışmış olacak veya kaplıcalardan zarar görecektir. Kaplıcalardan faydalanabilmenin ikinci şartı ise yukarıda bahsettiğimiz gibi bir kişinin kaplıcaya girmesinin o kişiye zarar vermeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir.

Pek dikkat edilmeyen bir diğer durum ise, kaplıcalardaki havuzların sıcaklığının ayarlanmasıdır. Kaplıcalardan faydalanmak isteyen kişiler, doktorun tavsiye ettiği sıcaklıklarda ve doktorun tavsiye ettiği sürede kullanmalıdırlar. Ayrıca yine doktorun tavsiyesine göre havuz içerisinde egzersiz yapılıp yapılmayacağı da belirlenmelidir.

Herhangi Bir Hastalığı Olmayanlar da Kaplıcalardan Faydalanabilirler mi?

Kaplıcalar, vücut hücrelerinin genel savunma mekanizmalarını güçlendirdiğinden dolayı, hasta olmayanlara da iyi gelmektedir.

Kaplıca ile Tedavi Ne Kadar Sürer?

Kaplıcalar ile tedavi süresi genellikle vücudun alışma süresi de denilen ve Dünya’da kabul edilen 3 haftalık süre olarak önerilmektedir. Çünkü insan vücudu genellikle herhangi bir değişikliğe 3 haftada uyum sağlar. Kaplıca tedavisi de uyarıcı bir tedavi olduğundan, genellikle kaplıca tedavisi de 3 hafta sürer. Ancak tabi ki bu süre kişiden kişiye ve hastalığa göre de değişebilir.

Birbirinden Daha Üstün Kaplıcalar Var mıdır?

Birbirinden daha üstün demek doğru olmamakla birlikte, farklı yerlerdeki kaplıcalar, farklı hastalıklara iyi gelebilirler. Örneğin romatizmal bir hastalığın tedavisi için genellikle Orta Anadolu’daki bir kaplıcaya gitmek daha faydalıdır. Zira buradaki kaplıcalar romatizmal hastalıklara iyi gelen radyoaktif etkiye sahiptirler. Ancak kireçlenme sorunu olan kişiler ise daha çok Gönen yöresi civarındaki kaplıcalara gitmelidirler. Çünkü buralardaki kaplıcalar da nispeten daha az radyoaktivite, daha az mineral ve daha fazla tuz içerirler.

Ayrıca doktor tarafından bir hasta bir kaplıcaya yönlendirileceğinde hastanın yaşı da dikkate alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir