
Ülkemizde en çok görülen ilk 5 kanser tipinden biri de kolon kanseridir. Halk arasında bağırsak kanseri olarak bilinen bu hastalık, ileri seviyelerde oldukça ciddi sorunlara neden olmaktadır. Kalın bağırsak uzunluğu 1,5 metredir. Bağırsağın iç yüzeyinde oluşan kolon kanseri, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile ortaya çıkar. Kalın bağırsağın başında veya sonunda yer alan kanser türleri farklı belirti ve özellikler ve isimlerle adlandırılır. Bağırsağın son 15 santimetrelik kısmında oluşan kanserlere rektum kanseri adı verilir. Genetik faktörler kanser oluşumunda en çok öne çıkan etkenlerdir. Birçok insan yıllarca bu tümörleri fark edemediği için kanser teşhisinde geç kalıyor. Özellikle ailesinde kanser olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olmaları ve belli aralıklarda tetkik yaptırmaları gerekir.
Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Ülkemizde ortalama görülme yaşı 63 olarak belirlense de artık her yaşta görülebilmektedir. Kadın ve erkeklerde görülme olasılığı hemen hemen aynıdır. Erkeklerde riskin kadınlara göre daha yüksek olduğu söylenmektedir. Kabızlık, ishal veya dışkı kokusunda değişiklik kolon kanserinin en öne çıkan belirtileri arasında yer alıyor. Uzun süreli, devam eden bu şikâyetler için mutlaka bir hekime gitmek gerekir. Dışkı ile karışık kan gelmesi ise bu durumun artık bir gün daha ihmal edilmemesi gerektiğini gösteren bir belirtidir. Karın ağrısı, iştahsızlık ve istemsiz kilo kayıpları artık kanserin ileri evrelere geldiğini ifade eder. Kansızlık da kolon kanserinin belirtileri olarak görülebilir. Bu belirtiler hemoroit ve bağırsaktaki diğer hastalıkların belirtileri ile karıtılabileceğinden, tetkik yaptırmak şart.
Kolon Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
İlk neden genetik faktörler olsa da kolon kanserinin olmasında bazı nedenler bilimsel olarak açıklanmıştır. Vücuttaki diğer kanserlerin bağırsaklara sıçraması ve iltihabi bağırsak hastalıkları kolon kanserini tetikleyebilmektedir. Sağlıksız beslenme, işlenmiş gıdaların sık tüketilmesi, meyve ve sebzenin az tüketilmesi ve sigara kullanımı da kanser nedenleri olarak görülmektedir. İleri yaş aralıkları da kanserin oluşma nedenleri arasında yer alıyor. Kanserin ilk evrelerinde fark edilmesi tedavi de başarı oranını yükseltir. İleri evrelerde tedavi yöntemleri değişirken, tedavi süreci zorlaşabilir. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır.
Cevap Bırak