Kolon Kanseri Tanısı

kolon kanseri nedir, kolon kanseri teşhisi

Sindirim sitemimizin önemli organlarından birisi de bağırsaklardır. Kolon adı verilen bağırsak halk arasında kalın bağırsak olarak bilinmekte olup karın boşluğunda ince bağırsaktan sonra yer alır. Diğer organlarda oluşan hücre bozuklukları ve hücrelerin düzensiz büyüyüp tümör haline gelmesi kolonda da oluşur. Bu hastalığa kolon kanseri adı verilir.kolon kanseri nedir, kolon kanseri teşhisi

Kolon kanserinin meydana gelmesinde çevresel faktörlerle birlikte genetik faktörler rol oynar. Ayrıca herhangi bir organda oluşan kanser hücreleri bağırsaklara kan yoluyla taşınarak burada metastaz oluşmasına sebebiyet verir. Bu hastalığın belirtileri arasında kabızlık ve sancılı dışkılama, iştahsızlık, aşırı kilo kaybı yer almaktadır. Bu gibi durumlara rastladığında bir uzmana görünmek gerekir. Kolon kanseri tanısı koymak için şu incelemeler yapılmalıdır. Hastalık belirtileri bulunan hastadan dışkısı alınarak incelenir ve bu inceleme sırasında dışkıda gizli kan olup olmadığına bakılır. Bir diğer yöntem ise sigmoidoskopi adı verilen, üstünde video kayıt aleti bulunan bir cihazla kalın bağırsağın altının izlenmesidir. Kolonoskopi yöntemi ise döndürülebilir bir aletle incelenmesidir.

Kolonoskopinin anında sanal kolonoskopi yöntemi de mevcuttur. Bu yöntemde yine bilgisayar kullanılır ve kalın bağırsağın içi incelenir. Son bir işlem ise kalın bağırsaktan alınan parçanın laboratuar ortamında incelenmesidir. Kolon kanseri tedavisinde cerrahi müdahale yapılarak kanserli olan kısım kesilerek alınır ve hastalık yok edilmiş olur.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*