İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlere ağırlık vermiştir. Tüm iş sektörlerinde hazırlan risk değerlendirme rehberleri ile işverenleri bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Risk analizi sayesinde tehlikelerin önlemleri kazalar olmadan önce alınabilmektedir. En tehlikeli iş sektörlerinden biri olan madenlerde iş güvenliği detaylıca irdelenmelidir. Maden sektöründe ülkemizde ve dünyada her yıl binlerce ölüm yaşanmaktadır.
Maden işleri yüksek tehlike barındıran iş sınıfına girmektedir ve buralarda A sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırılmalıdır. Maden ocaklarında yeryüzüne çıkan 2 farklı yol bulunmalıdır. Zararlı maddelerin çalışan sağlığını olumsuz etkilememesi için, çıktığı yerde yok edilmesi, havaya karışmadan emilip dışarıya atılması gerekir. Maden ocaklarında en büyük tehlike tavan çökmesidir. Bunun engellenmesi için fenni nezaretçinin direktifleri doğrultusunda tahkimat yapılmalıdır. Tahkimatın sökülmesi ise nezaretçinin seçtiği bir usta tarafından yapılmalıdır. Yeraltında havalandırma önemlidir. Havada % 19 dan az oksijen, % 2 den fazla metan, % 0,5 den fazla karbondioksit varsa, çalışmaya uygun değildir. Maden ocaklarında yeterli miktarda hava ölçüm cihazı olmalı ve ayda bir kez hava akım hızı ve hava miktarı ölçülmelidir. Fenni nezaretçi tarafından her vardiya öncesinde metan dedektörü ile grizu ölçümü yapılır. İçerisinde %2 den fazla metan bulunan ocaklar çalışma müsait değildir. Metan gazı % 4-15 arasında patlayıcıdır. Ölçümler sırasında metan oranı % 1,5 u geçerse elektrikli cihazlar derhal durdurulur ve nezaretçiye haber verilir. Kömür tozu bulunan ocaklarda su serpme yöntemi ile kömür tozunun havaya karışması engellenir. Yeraltından yeryüzüne nakliyat sırasında da alınması gereken önlemler vardır. Demir yollarında eğimin % 0,5 i geçmemesi gerekir. Patlayıcı depolarının sıcaklığı 8 dereceyi geçmemelidir. Girişlerinde hız kesiciler bulunmalıdır. Madenlerde iş güvenliği konusunda ilkyardım da çok önemlidir. İlkyardım araç gereçlerinin kontrolü zamanında yapılmalıdır.
İnsan sağlığı açısında çok tehlikeli olan maden işletmelerinde iş sağlığı ve iş güvenliği konuları tam anlamıyla uygulanmalıdır. Denetimler eksiksiz yapılmalıdır. Uzmanlar tarafından periyodik olarak kontrol edilmeli, tehlikeli bölgelerde gerekli önlemler alınmalıdır. Madenlerde iş güvenliği ölümle sonuçlanan tehlikelere karşı hayat kurtarır.
Cevap Bırak