Narkolepsi, kronik ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bununla birlikte, çeşitli ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri, bir kişinin semptomlarını yönetmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, bir kişinin akrabalarından aldığı destek, narkolepsi ile baş etmelerine yardımcı olabilir.
Narkolepsi tedavisinde kullanılabilecek birkaç ilaç türü vardır. Bu ilaçlar her zaman bir hekim gözetiminde, hekimin tavsiyesi üzerine ve reçete ile kullanılmalıdır. Başta yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olanlar olmak üzere başka sağlık sorunları olan kişiler, bu durumları doktorlarına anlatmalı ve diğer durumlar için aldıkları ilaçların narkolepsi için aldıkları ilaçlarla nasıl etkileşime girebileceğini sormalıdır.
Bununla birlikte, alerji ve soğuk algınlığı ilaçları gibi bazı reçetesiz ilaçlar metabolizmada uyuşukluğa neden olabilir. Doktorlar genellikle narkolepsi hastalarının bu ilaçları almaktan kaçınmalarını önerir.
Narkolepsi için yeni tedaviler arasında histamin kimyasını etkileyen ilaçlar, hypocretin replasman tedavisi, hypocretin gen tedavisi ve immünoterapi yer alır. Bununla birlikte, bu yöntemlerden biri tanımsızdır ve bu kesinlikle etkilidir.
Merkezi sinir sistemini uyaran ve narkolepsi hastalarının gün boyu uyanık kalmasına yardımcı olan ilaçlar olan uyarıcılar temel tedavi yöntemidir. Bu ilaçların yan etkileri baş ağrısı, mide bulantısı veya anksiyeteyi içerebilir.
Narkolepsi için yaşam tarzı değişiklikleri ve evde bakım
Narkolepsi semptomlarının tedavisinde önemli bir yer, kişinin yapması gereken yaşam tarzı değişikliğidir. Buna göre uyku programınıza uymanız önemlidir. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak için etkili olabilir.
Gün boyunca düzenli aralıklarla ve stratejik zamanlarda 20 dakikalık kısa şekerlemeler yapmak, bir kişiyi tazeleyebilir ve bir ila üç saatlik uyku halini ortadan kaldırabilir. Bazı durumlarda, insanların daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir.
Kişi nikotin ve alkol tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle geceleri sigara içmek semptomları ve semptomları kötüleştirebilir.
Yatmadan en az dört ila beş saat önce hafif, düzenli egzersiz, gündüzleri daha uyanık hissetmenize ve geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Kişi, durumu hakkında akrabalarına, işverenlerine veya öğretmenlerine doğru bilgi vermelidir. Ayrıca, narkolepsi ile baş edebilmek için ihtiyaçlarını karşılamanın yollarını bulmak için onlarla birlikte çalışmalıdırlar.
Bu, gün içinde kestirmeyi, monoton aktivitelere sık sık ara vermeyi, toplantıları veya dersleri ayrı ayrı kaydetmeyi veya bunlar sırasında ayakta durmayı ve gün boyunca periyodik olarak zıplayan yürüyüşleri içerebilir.
Bir kişinin uzun mesafeler kat etmesi gerekiyorsa, araba kullanırken uyanık kalma olasılığı en yüksek olan bir ilaç programı geliştirmek için bir doktora danışılmalıdır. Kişi kendini uykulu hissettiği anda ara vermeli ve kısa bir şekerleme yapmalı ve çok uykulu hissederse hiç araba kullanmamalı.
Cevap Bırak