Obezite Kimlerde Görülür?

obezite nedenleri, obezite görülen hastalar, kimler obezite olur

Obezite, kilo ve boydan hesaplanan vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olduğu durumdur. Vücutta sağlığı olumsuz etkileyen yağ birimi olarak tanımlandığı gibi çeşitli dış etmenler ve kalıtım ile oluşan bir hastalıktır da denmektedir.

 Obezite ailesel olabildiği gibi çevresel şartlardan da etkilenir. Her geçen yıl obezitenin görülme riski artmaktadır. Yapılan çalışmalarda Türkiye’de obezite görülme oranı %44 olarak bulunmuş, bu da demek oluyor ki her iki kişiden biri obezdir.obezite nedenleri, obezite görülen hastalar, kimler obezite olur

 Obezite İçin Risk Grupları Kimlerdir?

Kalıtsal bir hastalık olduğu için ailesinde şişman bireyler olan kişiler obezite risk grupları arasındadır. Fakat sadece genetik değildir, çevremizde obeziteyi tetikleyen çok sayıda etmen vardır.

Bebeklik döneminde anne sütü yerine formül mama kullanan hastalarda ileride obezite gelişme riski olduğu yapılan klinik araştırmalarda gösterilmiştir. Çocukluk dönemi beslenme alışkanlıkları, erken dönemde tuz ve şeker ile tanışma, fast food tüketimi ileriki yaşlarda obeziteye sebep olan etkenlerdir. Amerika’da 5 yaş altı çocuklarda yapılmış başka bir çalışmada obezite görülme sıklığı %30 olarak tespit edilmiştir. Çocukluk çağı obezitesi de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Sağlık otoriteleri obezite için en büyük risk grubunun çocuklar olduğuna dikkate çekerek uyarı yapıyorlar.

Kadınlarda erkekler oranla yaklaşık 2 kat fazla görülmüştür. Evli kişiler arasında bekarlara oranla obezite daha fazla tespit edilmiştir. Sedanter yaşama biçimi obeziteyi arttıran en önemli etmenlerden biridir. Bilgisayar, cep telefonu ve televizyon boş zamanları değerlendirmek için tercih edildiğinden günlük aktivite azalıyor ve obezite riski ortaya çıkıyor. Şehir yaşamı, ofiste çalışanlar, obezite risk grupları arasındadır. Stres tek başına bile vücutta yağ depolanmasını arttırarak obeziteye sebep olabilir.

Hipotiroidi denilen tiroid bezlerinin az çalıştığı durumlarda obezite riski mevcuttur. Tiroid bezleri metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yavaşlamış bir metabolizma enerji harcayamadığı için alınan enerji yağ dokusu olarak depolanır. Hipotiroididen başka bazı endokrin hastalıklarda da obezitenin görülme riski artmıştır.

 Morbid Obezite

 Vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olduğu durumlara morbid veya ölümcül obezite denir. Kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açan ve günlük aktivitelerini kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Olunması gereken ağırlıktan 45 kilo fazlası olan bireylerin morbid obezite riski vardır.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*