Rahim sarkması hayati bir problem teşkil etmez. Rahim sarkması en önemli belirtileri; kasık bölgesinde basınç hissinin olması, vajinanın bir parçasının sarkması ve ele gelmesi, bel ve sırt ağrısı, idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında acı duyma gibi yaşam kalitesini bozan şikayetler görülmektedir.
Rahim Sarkması Tedavisi ve Nedenleri
Rahim, haznenin en derin bölgesinde durur ve çevresindeki güçlü bağlarla çatı kemiklerine tutunur. Fakat kadınlarda rahim sarkması fazla doğum yapanlarda hamilelikler nedeniyle rahimi tutan pelvis kemikleri ve bağ dokularının zamanla zayıflamasıdır. Bu zayıflama sonucunda ise rahim vajinadan, vajinanın da içine ve dışarıya doğru olması rahim sarkması sebebidir. Rahimin dışarıya doğru çıkması sonucunda önde bulunan idrar torbasının, arkada olan kalın bağırsağa doğru son kısmına sürükleyerek hepsi birden dışarı çıkabilir. Rahim sarkmasının en önemli sebebi gebelik ve gebeliklerde oluşan travmalardır. Bazı kadınlarda ise genetik olarak bağ dokusunun zayıflığı gibi etkenlerle oluşan ve gebe kalmadan bile bakire bir kızda rahim sarkmasına yol açabilir.
Rahim sarkmasının en önemli nedenleri ise güç gerektiren işlerde çalışan kadınlar, halter kaldırma gibi ağır spor yapan bayanlarda, çok sık kabızlık yaşayan kadınlarda, çok sık doğum yapmış kadınlarda, aşırı kilo problemi olanlarda, aşırı stresli olan bayanlarda, uzun süre öksürük sorunu yaşayanlarda, sigara içen ve astım hastası yaşayan kadınlarda rahim sarkması şikayetleri daha sık görülür.
Rahim Sarkması Tedavi Edilmez ise Ne Olur?
Rahim sarkması derecelendirilip bir tedavi planı yapılmalıdır. Birinci ve ikinci derece de rahim sarkması şikayeti olan bayanlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan, bu hastalara egzersiz önerilir. Fakat 3. ve 4’üncü derecede rahim sarkması yaşayan kadınlarda söz konusu ise tedavisinin yapılması gerekir.
Çünkü bu kadınların önemli derecede şikayetleri olmaktadır. Örneğin; bacakların arasında bir organın dışarı doğru çıkacak hissi vermesi, oturmada bile sıkıntı yaşarlar. Sarkan bölgede yara oluşması ve yaraların sürekli devam etmesi ise kanserleşme gibi bir risk oluşmasına neden olur. Hasta hangi yaşta olursa olsun evrelerde 3. ve 4. rahim sarkması gibi ciddi sorunlara neden olup, bu durumda mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.