Ramazan Ayında Ağız Bakımı

ramazan ayında ağız bakımı yapımı, ağız bakımı nasıl yapılır, ramazanda ağız bakımı

Oruç sırasında ağız kokusuna hangi faktörler neden olur?

Ağız kokusunun (ağız kokusu) birçok fizyolojik ve / veya patolojik nedeni vardır. Ağız kokusuna diş çürüğü, dişeti iltihabı, zamanla uyumunu yitirmiş sabit veya hareketli protezler, dil yüzeyinde besin birikimi, üst solunum yolu enfeksiyonları, böbrek enfeksiyonları gibi sistemik sorunları olan hastalarda neden olabilir. karaciğer. hastalık ve diyabet. Bu sorun. Ağız kokusu, sosyal yaşamda da psikososyal sorunlara neden olabilir.ramazan ayında ağız bakımı yapımı, ağız bakımı nasıl yapılır, ramazanda ağız bakımı

Ramazan ayında neden kötü kokuyor?

Ramazan ayında insanlardan gelen ağız kokusu şikayetlerinde önemli bir artış olduğu görülmektedir. Bunun en önemli nedeni sahur ile iftar saatleri arasında uzun bir oruç süresinin olmasıdır. Uzun süren açlık nedeniyle vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar ve bu metabolik yan ürünler ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca bu dönemde hiçbir şey tüketilmediğinden tükürük akış hızı azalır, ağızda asidik bir ortam oluşur ve tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini yıkayabilme yeteneği önemli ölçüde azalır. Sonuç olarak dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteri sayısı artar; ağız kokusuna neden olurlar. İftar sonrası fazla tüketilen çay, kahve gibi kafeinli içecekler vücuttan daha fazla su kaybına neden olduğu için ağız kuruluğu artar ve asidik ortam oluşumu daha hızlı olur. Asidik bir ortam aynı zamanda ağızdaki bakteri sayısının önemli ölçüde artmasına, ağız boşluğu ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ağız kokusuna neden olur. Özellikle sahurdan sonra dişlerinizi fırçalamazsanız durum ağırlaşır.

Ramazanda diş çürümesi hızlanır mı?

Ramazan ayında oruç tutanlarda ağız ve diş hijyenine uyulmazsa çürük oluşumu hızlanır. Diş çürümesini önlemede en önemli faktör düzenli ve doğru fırçalama ve diş ipi kullanmaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımına ek olarak tükürük, akış hızına ve asidik ortamda tamponlama kapasitesine bağlı olarak diş çürümesinin önlenmesinde de önemli bir rol oynar. Dişlerine çok iyi baktığını söyleyen ancak çürüklerden kurtulamayan kişilerin bu şikayetlerinin temel nedeni tükürük yapılarındaki farklılıktır. Sağlıklı bir insanda tükürük, tükürük bezlerinde günde 1000 ila 1300 ml arasında salgılanır. Gün içinde tüketilen gıdalara, ruh halimize veya herhangi bir sistemik problem varsa bu miktar azalır veya artar. Oruçlu kişiler, uzun süre oruç tutmaya bağlı olarak tükürük miktarında ciddi bir azalma yaşarlar. Bu da dişlerin fırçalanmamasına, ağız boşluğunun florasının asidik hale gelmesine, çürüğe neden olan bakterilerin aktif hale gelmesine ve hızlı bir çürük oluşumuna neden olur.

Ramazanda ağız kokusunu önlemek için neler yemeli?

Sahurda tüketilen besinler, ertesi gün ağız florasını doğrudan etkiler. Örneğin; İftar saatinde ertesi gün hiçbir şey tüketilmeyeceği için vücuttan aşırı su atılmasına neden olan çay ve kahve benzeri içecekler içmek çok daha fazla ağız kuruluğuna neden olur. Bu, ağız kokusunun oluşumunu hızlandırabilir. Bu nedenle sahurda çay ve kahveye benzer içecekler içmek yerine daha fazla su içmek çok önemlidir. Ayrıca yağlı, tatlı ve baharatlı yiyeceklerin sindirimi zordur; Bu besinler ile sindirim sisteminde biriken dilin arkasındaki gaz veya bakterilerden kaynaklanan kötü nefes alma riski artabilir. Bu nedenle sahurda bu tür yiyeceklerden kaçınmak, ağız kokusunun önlenmesinde önemli rol oynar. Bu besinler yerine lif bakımından zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb. Yemek, sindirimi kolay olduğu ve çıkarılması zor kalıntı bırakmadığı için ağız kokusunun önlenmesinde oldukça etkilidir. ağız. Tarçın, ağız bakterilerine karşı mücadelede de önemli bir besindir. Uygun yiyecek ve içeceklere tarçın eklenmesi ağız kokusunu önler. Ayrıca parçaları çok çiğnemek de tükürüğün salgılanmasını hızlandırır ve yiyeceklerin doğranmasını kolaylaştırır.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*