Renal arter stenozu nedir?

renal arter nedir, renal arter ne demek, renal arter teşhisi

Renal arter darlığı, böbreklere kan taşıyan bir veya daha fazla arterin daralmasıdır. Arterin daralması, oksijenden zengin kanın böbreklere ulaşmasını engeller. Böbrekler, atık ürünleri filtrelemek ve fazla sıvıyı gidermek için yeterli kan akışına ihtiyaç duyar. Böbreklere giden kan akışının azalması böbrek dokusuna zarar verebilir ve vücuttaki kan basıncını artırabilir.renal arter nedir, renal arter ne demek, renal arter teşhisi

Renal arter darlığı belli bir aşamaya gelene kadar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Aniden ortaya çıkabilir ve aniden yükselebilir. Ateroskleroz ve fibromüsküler displazi, renal arter darlığının ana nedenleridir. Renal arter stenozu için mevcut risk faktörleri yaşlanma, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterol seviyeleridir. Bu gruptaki kişilerin uyanık olması önemlidir.

Renal arter darlığının nedenleri nelerdir?

Renal arter darlığının 2 ana nedeni vardır.

Renal (böbrek) arterlerde birikim: Yağlar, kolesterol ve diğer maddeler renal arterlerin duvarlarında birikebilir. Bu birikintiler büyüdükçe sertleşebilir, kan akışını bozabilir, böbrekleri yaralayabilir ve nihayetinde arteri daraltabilir. Ateroskleroz vücudun birçok yerinde ortaya çıkabilir ve renal arter darlığının en yaygın nedenidir.

Fibromüsküler displazi: Fibromüsküler displazide, arter duvarındaki kas genellikle çocukluk döneminde anormal şekilde büyür. Renal arterin bazı kısımları geniş olmasına rağmen bazı kısımları daha dar görünebilir.

Renal arter o kadar daralabilir ki böbreğe yeterli kan alınamaz ve genç yaşta yüksek tansiyona neden olabilir. Bu, bir veya iki böbrekte olabilir. Fibromüsküler displazi kadınlarda daha sık görülür.

Dar renal arterler ve fibromüsküler displazi, vücuttaki diğer arterlerin yanı sıra renal arterleri de etkileyerek komplikasyonlara neden olabilir.

Renal arter stenozu için risk faktörleri nelerdir?

Çoğu durumda, renal arter stenozu, renal arterlerin daralması nedeniyle oluşur. Böbreklerdeki ve vücudun diğer kısımlarındaki atardamarların daralma olasılığını artıran risk faktörleri şunları içerir:

yaşlanma

Hipertansiyon

yüksek kolestorol

Şeker hastalığı

obezite

Sigara ve diğer tütün kullanımı

Ailede erken kalp hastalığı öyküsü

egzersiz eksikliği

Renal arter darlığının komplikasyonları nelerdir?

Hipertansiyon

şiddetli böbrek yetmezliği

Bacaklarda sıvı tutulması (ödem)

Akciğerlerde ani sıvı birikmesi nedeniyle nefes darlığı.

Belirtiler

Renal arter darlığının belirtileri nelerdir?

Renal arter darlığı ilerleyene kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Mevcut durum başka bir test sırasında tespit edilebilir.

30 yaşından önce veya 50 yaşından sonra yüksek tansiyonun aniden başlaması ve kötüleşmesi, steteskopla ses kısıklığı, idrarda yüksek protein, böbrek fonksiyon bozukluğu belirtileri, aşırı sıvı yüklenmesi ve vücut dokusunda şişme gibi bir veya birden fazla semptom, refrakter kalp yetmezliği, renal arter darlığından şüpheleniliyor.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*