Spor Çocuklar İçin Başarının Anahtarı

sporun çocuklara faydaları, spor yapmanın faydaları, çocuklar ve spor

Sporun insan yaşamındaki önemini her gün daha iyi anlıyorlar. Bilgisayarların ve televizyonun hayatımıza girmesiyle çocuklar, spordan uzak, hareketsiz bir yaşam tarzı sürmeye başladı.sporun çocuklara faydaları, spor yapmanın faydaları, çocuklar ve spor

Sporun çocuk için faydaları

Spor, sadece büyüyen bir çocuğun fiziksel gelişimine değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal gelişime de katkıda bulunur. Bireysel Sporlar; Özgüven ve sorumluluk gelişimini destekleyen takım sporları; Ekip olarak hareket ederek birbirleriyle paylaşma, birbirlerine yardım etme ve ekipten bir adım önde olma isteklerini kontrol etme becerilerini geliştirir. Spor yapan bir çocuk zamanını iyi kullanmayı öğrendiğinde, okuldaki başarı da beraberinde gelir. Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun gücü ve dayanıklılığı artar, kemik gelişimi olumlu etkilenir ve kilo kontrolü sağlanır. Spor, hareketsizlik ve aşırı kilo nedeniyle yetişkinlikte gelişebilecek kalp hastalığı, diyabet ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Spor yapmaya başlamadan önce çocuğunuzun spor yapmasını engelleyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Bir çocuk için ne tür bir sporun uygun olduğuna çocuğun yaşı, anatomik ve fonksiyonel yapısı ve gücü dikkate alınarak karar verilir.

Hangi yaşta hangi spor?

5-7 yaş arası çocuklar, erken çocukluk döneminde olağan egzersizler yerine büyük kas gruplarını içeren ve koşma, atlama, zıplama, yüzme gibi tüm vücut hareketlerini içeren aktivitelere öncelik vermelidir. Yaratıcılık ve keşif, basit figürler kullanarak oyun, dans ve folklor geliştirmeye teşvik edilmelidir. Bu yaş grubundaki çocuklar daha bireyseldir, bu nedenle bireysel derslere verilmelidir. Orta çocukluk döneminde, yani 8-9 yaş, yukarıdaki aktivitelere ek olarak, bisiklet, takım sporları, antrenman aktiviteleri. Karmaşık figürlerle temel spor hareketleri, danslar ve folklor ile başlayabilirsiniz. Bu yaş döneminde grup aktivitelerine odaklanabilirsiniz. Takım çalışması ve liderlik, kişisel disiplini geliştirmek için çok önemlidir. Her çocuğa liderlik etme fırsatı verilmelidir. 10 yıl sonra, yarışma tarzı bireysel ve takım sporları ve grup aktivitelerine odaklanmalıdır. Hem kişisel hem de takım sporlarında rekabetçi bir organizasyon oluşturulabilir. Spesifik sporlar için uygun yaş kategorileri: jimnastik, futbol, ​​basketbol, ​​voleybol, atletizm, tenis, 9-11 yaşında kayak, 12 yaşında, bisiklete binme, 14 yaşında, halter için 15-16 yaşında ve 17 yaşında boks için …

Ailelerin sorumlulukları nelerdir?

Spor yaparak çocuğunuza örnek olun.

Okulda veya okul dışında aile faaliyetlerine katılın.

Çocuğu cesaretlendirin, rehberlik edin, ama onu ezmeyin.

Çocuğunuzu yapıcı eleştirilerle destekleyin.

Çocuğunuzun fiziksel yeteneklerinin ve yeteneklerinin ötesine geçen hedefler belirlemek, spor yapmaktan kaçınmalarına neden olabilir.

Çocukların anatomik, fizyolojik ve psikolojik gelişimi devam ettiği için egzersiz programları oluştururken dikkatli olunmalıdır. Çocuk güvenliği her zaman önce gelir. Çocuklarda; Aşırı egzersiz veya yaralanma nedeniyle büyüme plakasının aşırı kullanımından ve yaralanmasından yüksek yaralanma riski vardır. Çocuğun toleransını ve becerilerini artırmak için yeni faaliyetlere düşük yoğunlukta başlanmalı ve kademeli olarak artırılmalıdır. Termoregülasyon sistemi dediğimiz vücut ısısı düzenleme sistemi çocuklarda tam olarak gelişmediği için spor sırasında çok sıcak ve soğuk koşullarda vücuda uyum sağlamak zor olabilir. Bu nedenle, uygun giysi ve yeterli sıvı gereklidir. Hayata hazırlanan çocukların ilk gördükleri ve örnek aldıkları kalıplar ebeveynleridir. Ebeveynler sporla iç içe sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilir ve bunu bir aile sosyal aktivitesine dönüştürebilirse, çocuklar bu alışkanlığı yetişkinliğe ve çocuklarına taşıyabilir.

İlk Yorum Yapan Ol

Cevap Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*